Šta jesti kad imamo glavobolju ?!

[ File # csp10479857, License # 2425095 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / Andres
74

Kad imamo glavobolju, postajemo posebno osetljivi na hranu, ako uopšte možemo da jedemo. Iako hrana možda neće moći da otkloni glavobolju, neke namirnice mogu doprinijeti da se ona ublaži.

Krompir. Namirnice bogate kalijumom mogu da ublaže glavobolje, a krompir je izuzetno bogat kalijumom – 100 g krompira sadrži čitavih 421 mg, što je oko 10% preporučenog dnevnog unosa. Međutim, pošto je kalijum lociran tik ispod kore, pomfrit vam neće biti od velike koristi, već krompir pečen u rerni i to u ljusci.

Banane. Prije svega, lako se vare i umiruju želudac, koji često umije da bude veoma osjetljiv zbog glavobolje. Drugo, banane su bogate i kalijumom i magnezijumom, a oba ova minerala doprinose ublažavanju glavobolja, pogotovo tenziionih (pošto dovode do opuštanja mišića).

Lubenice. U velikom broju slučajeva glavobolja je povezana sa dehidracijom (posebno ljeti). Lubenica je puna kvalitetne vode, a takođe kalijuma i magnezijuma, pa će djelovati blagotvorno u tom slučaju.

Krastavac. Slično kao i lubenica, krastavac je odličan kao izvor kvalitetne strukturisane vode, pošto je po sastavu 95% voda! Zbog toga minimalno opterećuje organe za varenje, a daje osećaj sitosti, hladi i hidrira organizam, što je sve povoljno u slučajevima glavobolje.

Ananas. Svež ananas sadrži enzim po imenu bromelain, koji je neka vrsta prirodnog analgetika. On takođe ima antiupalna svojstva, što takođe doprinosi smanjenju glavobolje.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.