SODA BIKARBONA – Prašak za sve

318

Od sredstava za čišćenje kuće, pa do sredstava za ličnu higijenu, sve je prepuno raznih hemikalija. A mnoge od tih stvari može da zamijeni – obična soda bikarbona.

Pasta za zube
Kombinacija sode bikarbone i hidrogena (3% rastvor) učiniće zube bijelim i neutralisati štetne bakterije – bez fluorida, propilen-glikola i drugih hemikalija koje sadrže standardne paste. A uz to je i mnogo jeftinija!

Osvježivač daha
Umjesto da uzimate pepermint bombone i slične stvari, razmutite malo sode bikarbone u vodi, isperite time usta i ispljunite. Ova kombinacija neutrališe neprijatan miris iz usta, za razliku od mente, koja ga samo maskira.

Piling za lice
Napravite pastu od sode bikarbone, miješajući je uz dodavanje pomalo vode. Potom tu pastu blago natrljajte na lice, a potom isperite. Ova pasta će osvježiti vaše lice, ukloniti mrtve ćelije kože i dati koži svjež i mladalački sjaj. Vrlo je blaga, pa može da se koristi svakodnevno.

Dezodorans
Ako vam nije baš do alumijuma, vještačkih mirisa i boja koje sadrže mnogi dezodoransi, jednostavno se natapkajte ispod pazuha prahom sode bikarbone. Efekat je sličan dezodoransu, a takođe će održati kožu ispod pazuha suhom.

Protiv kiseline
Ako imate gorušicu ili kiselinu, najjednostavnije priručno sredstvo je soda bikarbona. Razmutite četvrt kašičice sode bikarbone u pola čaše vode i polako pijuckajte: Zdravije je od antacida! Ipak, ako imate problema sa povišenim pritiskom, ili morate da ograničite unos natrijuma, bolje je da uzmete antacid, pošto soda bikarbona sadrži dosta natrijuma.

Za fine bijele površine

Za čišćenje glatkih bijelih površina kao što su lavabo, toalet ili sudopera, istrljajte ih sodom bikarbonom, a potom isperite vodom. Iznenadićete sa kako dobro uklanja prljavštinu i masnoću!

Čišćenje lonaca i tiganja
Zagorjele lonce i tiganje ponekad je dosta teško očistiti, pogotovo ako ih niste držali duže vrijeme potopljene u vodi. Ali, ako dodate malo sode bikarbone u rastvor za pranje posuđa, biće vam lakše da ih operete.

Osvježavanje sunđera
Ako su kuhinjski sunđeri počeli da neprijatno ili ustajalo mirišu, a nemate pri ruci nove, samo ih potopite u toplu vodu u kojoj je rastvoreno malo sode bikarbone. Onda ih iscijedite. Dosta neprijatnog mirisa će nestati.

Zagorjeli šporet
Ako vam se prosulo jelo po šporetu i zagorjelo, pospite vlažan sunđer sodom bikarbonom i istrljajte zaprljano mjesto – tako ćete ga lakše očistiti.

Čišćenje srebra

Čak i srebrne stvari, ukoliko ih imate u kući, ukoliko su potamnjele, mogu da se osvježe i ponovo zasijaju ako na ih istrljate sa malo sode bikarbone i potom isperete.

Na ovaj način možete ne samo da uštedite novac koji biste potrošili na ne baš jeftina sredstva na čišćenje, nego i da poštedite sebe nepotrebnog izlaganja brojnim hemikalijama koje baš nisu dobre.

 

(zdravahrana.com)

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.