Ove omiljene bobice sprječavaju rak debelog crijeva i leukemiju

320

Suho bobičasto voće sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline, prehrambena vlakna, esencijalne aminokiseline, vrijedne mineralne tvari, vitamine i dr. koji svi zajedno pridonose jačanju zdravlja i borbi protiv bolesti.

Snaži imunitet, pomaže kod mršavljenja, smanjuje rizik za rak i bolesti krvožilnog sustava, poboljšava probavu te sprečava prerano starenje.

Brusnica

Brusnica potječe iz Sjeverne Amerike. U narodnoj medicini uvriježena je uporaba njezinih suhih plodova u zaštiti zdravlja i liječenju upala organa mokraćnog sustava. Ovo svoje djelovanje može zahvaliti proantocijanidinima specifične strukture koji sprečavaju lijepljenje patogenih bakterija (npr. Escherichie coli) na sluznicu tih organa (npr. mokraćnog mjehura). Na istome principu brusnica čuva zdravlje želuca i dvanaesnika štiteći ih od patogene bakterije Helicobacter pylori, koja često izaziva čireve.

Ona je uz to kisela, što dodatno remeti aktivnost patogenih bakterija. Među suhim voćem brusnica spada u red onih izrazito bogatih antioksidansima. Tu su antocijanini, flavonoidi, proantocijanidini, tanini, fenolne kiseline i dr. Flavonoidi, katehini, cinamične kiseline i antocijanini drže se za snažne antioksidanse koji
sprečavaju oksidativna oštećenje uzrokovana aktivnošću slobodnih radikala.

Konzumiranje brusnice tako pomaže u sprečavanju raka debelog crijeva i leukemije. Uz to pruža zaštitu od bolesti srca i krvnih žila. Pomaže snižavanje koncentracije ukupnog i lošeg LDL kolesterola u krvi.

Također, njezini se proantocijanidini, katehini, cinamične kiseline te flavonoli vežu za LDL kolesterol sprečavajući njegovu oksidaciju iniciranu teškim metalima. Važno je napomenuti da nam brusnica pomaže u zaštiti od gripe te remeti razvoj nekih vrsta gljivica. Vrijednost aktivnih tvari brusnice prepoznala je i farmaceutska industrija te su danas na tržištu različiti proizvodi s aktivnim tvarima brusnice namijenjeni zaštiti zuba.

ZA NASTAVAK IDITE NA SLJEDEĆU STRANICU

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.