Ovako su nekad radili test na trudnoću – s pastom, cvijećem

111

Prvi jutarnji urin najbogatiji je beta HCG-om, poznatim i kao hormonom trudnoće, a on navodno reagira s pojedinim biljem i namirnicama. Provjerite šest bizarnih načina određivanja trudnoće

Osim kupovnih testova na trudnoću, koji se smatraju vrlo pouzdanima, nekada su žene određivale druge stanje i pomoću drugih pomagala. Ako ne stignete do ljekarne po test, a želite saznati jeste li trudni, možete pokušati i s ovim metodama, ili se bar dobro zabaviti.

U svakom slučaju, treba imati na umu da ovo nisu znanstveno dokazane metode i da je riječ o narodnim vjerovanjima.  Ako sumnjate na trudnoću i bez obzira koje testove koristite, javite se svom liječniku.

Ovi sastojci nekada su se koristili za određivanje trudnoće:

Pasta za zube

Da bi mogli uspješno napraviti ovaj test, potrebna je bijela pasta za zube. Preporučuje se ujutro raditi test jer su tada razine HCG hormona najviše.

Pomokrite se u jednu posudu, a u drugu stavite malo bijele paste za zube. Dodajte polako urin u posudicu s pastom. Količina paste i urina treba biti otprilike ista. Pomiješajte sastojke dok ne dobijete pastu. Pričekajte tri do pet minuta.

Ako pasta poprimi plavkastu nijansu, postoji vjerojatnost da ste trudni. Ako se ništa ne dogodi, šanse su vrlo malene. Navodno HCG hormoni reagiraju u kontaktu s pastom i boje je u plavo.

Još jednom napominjemo da ovaj način testiranja trudnoće nije znanstveno dokazan i da sve sumnje treba provjeriti sa svojim liječnikom.

Maslačak

Listove maslačka treba razrezati i staviti u plastičnu posudu. Moraju biti na tamnom mjestu i nikako ne smiju biti izloženi suncu. U posudu s maslačkom stavite jutarnji urin. Provjerite rezultat nakon 20 minuta. Ako su listovi dobili crvenkaste točkice, vjerovalo se da trudnoća postoji.

Izbjeljivač

U jednu posudicu stavite izbjeljivač. Dodajte malo prvog jutarnjeg urina. Ako se stvore pjena i mjehurići, postoji vjerojatnost da ste trudni, ali ako nema reakcije, onda vjerojatno niste, piše portal CheckPregnancy.

Šećer

Stavite nekoliko žlica šećera u posudu. Dodajte prvi jutarnji urin. Ako se počnu stvarati grudice šećera, moguće je da ste trudni. No ako se šećer otapa u vašem urinu, onda vjerojatno niste.

Ječam i pšenica

Stari Egipćani određivali su trudnoću s ove dvije namirnice. Žena koja je sumnjala da je trudna pomokrila bi se u posudicu u koju je stavila ječam i pšenicu. Ostavila je da to odstoji nekoliko dana i ako je sjeme proklijalo, to je ukazivalo na trudnoću.

Ovom metodom su čak određivali i spol djeteta. Ako je proklijao samo ječam, tada je žena nosila curicu, a ukoliko se radilo o pšenici, to je bio znak da će dobiti sina. Ova vrsta testa na trudnoću bila je točna u 70 posto slučajeva.

Moderni znanstvenici odlučili su malo pobliže proučiti ovu metodu pa su 1963. godine laboratorijskim testiranjem došli do zaključka kako je sjeme vjerojatno proklijalo zbog povišene razine estrogena, a on stimulira rast.

Stari Grci su koristili luk

I dok su stari Egipćani bili sasvim zadovoljni svojom metodom, stari Grci imali su svoju. Tadašnji liječnici su savjetovali ženama koje nisu sigurne jesu li trudne ili ne, da u vaginu stave komad luka i drže ga tako tijekom noći.

Ako je sljedećeg jutra njezin dah mirisao na luk, to je pokazivalo kako trudnoće nema. Ova čudna metoda temeljila se na ideji kako je njezina utroba otvorena i miris luka je kao tunelom došao do njezinih usta. U slučaju trudnoće, maternica je zatvorena pa tako i taj tunel, otkrivaju na portalu mentalfloss.com.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.