Ko se riješi ovoga, osjetit će ogromno oslobođenje i olakšanje za dušu!

486

Ohrabrite sebe! Niste baš toliko slabi i bespomoćni kao što vam se čini u momentu kad vas strah obuzme! Vi to možete!

Jeste spremni? Naoružali ste se? Udahnuli duboko?

PRIPREMA, POZOR, SAD!

Proces oslobađanja od straha počinje!

Definirajte točno što je ono čega se bojite i što je pravi uzrok straha.

Na primer, bojite se da će vas voljena osoba napustiti. Međutim u pozadini toga može stajati strah od gubitka ljubavi i nježnosti, ili možda strah da ćete ostati sami. Možda postoji strah da ćete biti bez podrške ili prepušteni sami sebi. Dakle, pravi uzrok je strah od usamljenosti ili strah od bespomoćnosti.

Sada zamislite najgoru moguću situaciju vezanu za ono čega se bojite. Da, da, dobro ste razumjeli! Što je ono najgore od čega strahujete? Izvucite na površinu onu situaciju od koje se najviše užasavate.

Recimo da je to situacija u kojoj vas voljena osoba razočara na način na koji ne očekujete, da vas prevari ili iznevjeri vaše povjerenje. Povreda je prevelika, ne možete preći preko toga, izgubili ste povjerenje u tu osobu. Ne možete preći preko toga, te raskidate vezu. Ovo je naravno samo primjer.

Dakle, kad pomislite na sve ovo, sigurno vam nije nimalo ugodno. Takvo razmišljanje će zasigurno na površinu iznijeti emocije koje vam neće goditi.

Umjesto da sad odagnate misli na to, idite još dublje! Ne bojte se suočiti u ovoj imaginarnoj situaciji sa neugodnim mislima koje ona nosi. Zamislite sebe u toj situaciji. Šta bi prvo uradili? Ovdje će vjerovatno biti navala negativnih misli, na primjer: “Umrijet ću od bola.” „Neću više nikad vjerovati u ljubav.“ ili „Nikad više neću ući u vezu.“ Dopustite tome da izađe na površinu. To je reakcija ega koji se pokušava odbraniti od ponovne povrede. To je drama koju ego voli praviti kako bi vas držao u svom uvjerenju.

Kad ste to dopustili, realno se zapitajte što bi napravili sljedeće u životu?

Nastavili bi sa svojim životom. U redu, neko vrijeme bi bili skrhani bolom, razočarani i usamljeni, voljena osoba bi vam nedostajala, život bi vam se drastično promjenio, ne bi vidjeli način da ikome više vjerujete.

Da li bi vas to ubilo? Ne bi. Realno, to su emocije koje su trenutne i koje će proći nakon nekog vremena. Našli bi nove stvari koje bi dale smisao vašem životu. Vremenom bi našli način da nastavite dalje, zar ne?
Kroz ovaj proces, izvukli ste na površinu sve te neugodne emocije od kojih ste se ustvari i plašili. Da se tako nešto zaista dogodi, shvatite da drugog izbora ne bi imali, nego da direktno prođete kroz sve to, da osjetite emocije straha, bola, povrijeđenosti, napuštenosti, razočarenja, ili tome slično. Umjesto da ih izbjegavate i strahujte od njih i potencijalne budućnosti koja bi te emocije izazvale, vi ste ih iznijeli na svjetlost dana i suočili se s njima!

ZA NASTAVAK IDITE NA SLJEDEĆU STRANICU

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.