Kako umor stvara kilograme i koliko ih možete dobiti kroz tjedan dana lošeg sna

166

Ukoliko ste cijelu noć učili ili spremali prezentaciju, sljedećeg jutra ćete sigurno uzeti veliku kavu s puno šećera uz krafnu, nakon čega slijedi energetsko piće i slasni komad pizze…

Kako ste umorniji – lošije se hranite, a evo i zašto.

Nedostatak sna stvara želju za ugljikohidratima

Kada tijelo ne dobiva dovoljnu količinu odmora u njemu se javlja želja za ugljikohidratima. Ovo se prvenstveno javlja kao potreba da se podigne energija koja je u tom trenutku u padu, piše David Wolfe.

Taj energetski dodatak trajat će samo 30 do 45 minuta, nakon čega ćete ponovo potonuti.

Nedostatak sna uzrokuje stres koji također izaziva želju za slatkišima. Kako naučnici objašnjavaju – kada ste pod stresom vaše tijelo pokušava proizvesti seratonin koji bi vas smirio.

Stvaranje kilograma

Nedostatak sna će vas debljati čak i ukoliko se zdravo hranite, jer tada vaše tijelo jako teško balansira hormone.

Kada su hormoni za apetit u disbalansu, vaš metabolizam se usporava, a vaš apetit povećava.

Znanost kaže da oni koji imaju problema s nedostatkom sna unesu i do 300 kalorija viška dnevno. Oni koji spavaju samo dva sata dnevno dobiju do kilogram tijekom tjedna.

Krug se nastavlja

Kada uđete u rutinu nespavanja teško vam je vratiti se na prvobitno stanje. Iako počinjete češće spavati, nestabilnost organizma se nastavlja kao i stres i nezadovoljstvo, a nezdrave navike su i dalje tu.

Od kave sa šlagom i krafne do konzumiranja gaziranih pića, činjenica da niste stigli napraviti zdrav doručak i da zbog nespavanja želite ugoditi sebi i pojesti nešto brzo.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.