Kako da spavate u omiljenom položaju i da pritom nemate problema sa zdravljem

154

Ljekari tvrde da upravo položaj u kome spavamo, može postati uzrok naših zdravstvenih problema.

Ali da bismo bili zdravi, ne moramo potpuno da se odreknemo navika, već je dovoljno da samo nešto korigujemo.

Ako spavate na boku

Naučnici su objasnili  da cerebrospinalna tečnost bolje eliminiše toksine iz mozga ako spavamo na boku. Ovo smanjuje glavobolje i mogućnost pojave Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Takođe, spavanje na lijevoj strani pomaže da se oslobodimo gorušice, ali zato vrši pritisak na jetru.

Kod problema sa varenjem ljekari preporučuju da se spava na lijevoj strani. To pomaže da se popravi cirkulacija i da se rastereti želudac i digestivni trakt.

Kako bi vam leđa ostala u pravilnom položaju dok spavate na boku, stavite između nogu mali tvrdi jastuk. Ovo, takođe, smanjuje i pritisak na zglobove. A ispod glave stavite veliki, mekani jastuk.

Kod visokog krvnog pritiska i problema s cirkulacijom savjet je da se spava na desnoj strani. Ovaj položaj smanjuje pritisak na srce.

Spavanje na leđima

 Ovaj položaj je jedan od najboljih u slučaju da imate problema s kičmom ili zglobovima. Ovako sprečavate pojavu gorušice i bora. Ipak, ovo je jedan od najgorih položaja ukoliko imate problema s nosom, povišenim krvnim pritiskom ili hrkanjem.

Kako biste se riješili hrkanja, spavajte na velikom i mekanom jastuku (ili stavite mali ispod vrata), kako bi gornji disajni putevi bili u pravilnom položaju.

U slučaju kijavice, kada vam noću curi iz nosa, koristite nekoliko jastuka kako biste glavu podigli nešto više, i tako stvorili blagi naklon (ali ne prevelik jastuk, da ne biste naškodili vratu).

Kod bolova u leđima i zglobovima, stavite mali jastuk ispod vrata, veliki, ali pljosnat ispod koljena i savijeni peškir ispod pojasa. Ovo će držati kičmu u pravilnom položaju, a takođe će održati i normalnu cirkulaciju.

Spavanje na stomaku

Japanski naučnici su došli do zaključka da spavanje na stomaku pomaže da se smanji krvni pritisak, da se uspostavi normalan rad sistema za varenje, da se riješite hrkanja i gorušice. Ipak, ovaj položaj nije dobar za leđa, jer se kičma tako nalazi u nepravilnom položaju.

Kako biste izbjegli neprirodno savijanje kičme i smanjili pritisak na lumbalni dioo, stavite mali jastuk ispod stomaka. U ovom slučaju jastuk ispod glave mora da bude tanak (oko 3 cm), ili najbolje da ga uopše ne koristite, kako ne biste naškodili vratu).

Poza embriona

Položaj, gdje su koljena podignuta visoko prema bradi, može biti udoban, ali zato loše utiče na zdravlje leđa. Ovako savijeno tijelo ograničava dijafragmatično disanje, i to će vas spasiti hrkanja, ali će vam dodatno pojačati probleme, ukoliko nije sve u redu s disanjem (recimo kod astme).

Da bi ste ispravili leđa, obezbijedili pravilan položaj ekstremiteta i oslobodili grudni koš, stavite jedan mekani jastuk između nogu, a drugi između laktova. Po mišljenju ljekara, u ovom položaju pod glavu treba staviti mali mekani jastuk.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.