Evo šta će se desiti vašem organizmu ako svaki dan uzimate laneno ulje

158

Najvjerovatnije ste o prednostima lanenog ulja čuli više puta, ali rjietko ste na to obraćali pažnju. Ono se naširoko primjenjuje u medicini i kozmetologiji, ali ga običan čovjek veoma rijetko koristi. A trebalo bi.

Laneno ulje posjeduje tolika važna, i za zdravlje korisna svojstva, te je vrlo smisleno koristiti ga svakodnevno, cijeli život.

Vrijednost ovog ulja za ljudski organizam uslovljena je njegovim bogatim sastavom, kako masnih kiselina, tako i makro i mikroelemenata. Po sadržaju omega-3 masnih kiselina ono je bogatije od ribljeg ulja 3 puta. Tako da, za one koji ne vole ribu, ovo ulje je pravo otkriće.

Obično, kao preventiva, laneno ulje se konzumira na prazan stomak, odnosno 20-30 minuta pre prvog obroka. Dovoljno je uzimati samo 1-2 supene kašike.

Korist lanenog ulja za organizam:

Za mršavljenje

Oleinska kiselina omega-9, linolna kiselina omega-6, alfa-linolenska kiselina omega-3 – efikasni su aktivatori za mršavljenje. Zato, svi koji imaju problem sa suvišnim kilogramima, treba da obrate pažnju na ovaj proizvod. Njega možete dodavati u jogurte ili salate, ili konzumirati kao samostalan proizvod.

Za kardiovaskularni sistem

Laneno ulje štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, normalizuje krvni pritisak, snižava nivo holesterola u krvi, a takođe, poboljšava zdravlje i elastičnost krvnih sudova.

Za žensko zdravlje

Prisustvo lignina u ovom ulju, djeluje na aktiviranje normalnog balansa hormona u organizmu. Zahvaljujući lanenom ulju. lakše se podnose menstrualni bolovi i menopauza.

Za mladost i ljepotu

Laneno ulje normalizuje rad lojnih žlijezda. Takođe, maske na bazi ovog ulja, posjeduju podmlađujuća, hranljiva i antibakterijska svojstva. Laneno ulje je dobro koristiti za trepavice i obrve, efekat je mnogo jači nego od ricinusovog ulja.

Ako napravite mješavinu meda, ulja i limuna, dobićete pravi eliksir koji podmlađuje cijlio organizam.

Da biste vidjeli pozitivan rezultat na svoj organizam, laneno ulje treba koristiti ne manje od 2 meseca, svakodnevno (po 1-2 supene kašike)

Takođe, treba da znate, pre nego što počnete koristiti ovo ulje

Osobe sa redovnom medikametoznom terapijom treba da se konsultuju sa ljekarom,  prije nego što počnu da uzimaju laneno ulje:

– Ukoliko pijete određene lijekove protiv zgrušavanja, svakako se posavjetujte sa ljekarom.

– Omega-3 masne kiseline mogu, takođe, pojačati potrebu za lijekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi.

– Kod pacijenata koji pate od dijabetesa, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban da konvertuje alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

 

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.