Bijeli slez liječi kašalj i još mnogo toga…

403

Pušači imaju često problema sa kašljem, koji mogu ublažiti baš ispijanjem ovog čaja. Ipak za dugoročne rezultate poželjno je da ostave cigarete jednom za svagda.

Pored toga, čaj od belog sleza može ublažiti i bolove u grlu. Proces funkcioniše na sličan način: slezova sluz u toplom čaju oblaže i umiruje grlo. Na taj način umiruje nadraženu sluznicu i omogućiće vam lakše gutanje. Jako je koristan za decu jer će im u kratkom roku vratiti apetit.

Šta još leči ovaj lekoviti koren?

Ovaj zdravi napitak od korena biljke se pokazao kao odličan i kod upala debelog creva. On smiruje nadražaje i tako uspeva obuzdati dijareju ili povraćanje. Za stomak beli slez čaj se često koristi u mešavini sa kamilicom, obe biljke imaju umirujuća dejstva. Uz konsultaciju sa pedijatrom ovu čajnu mešavinu možete dati i vašoj decu

Još jedna od upotreba biljke je i za obloge kod opekotina i upala.

Recept za izradu obloge:

Izrendani koren belog sleza se pomeša sa medom, stavi se na krpu, pa na iziritirano mesto. Menja se na svaka 2, 3 sata.

Zbog sluzi se koristi i za izbacivanje kamena iz bubrega, kao i više puta pominjani čaj od lanenog semena.

Kod mokraćnih kanala leči urinarni kamenac, kao i različite upale urinarnog trakta. Ovde se najčešće samo primenjuje u mešavinama čajeva.

Kreme sa belim slezom pomažu kod čireva na koži i proširenih (varikoznih) vena. Te kremice se koriste i za osnovnu negu kože jer je hidriraju i vraćaju prirodnu vlažnost.

Kako se priprema beli slez za bebe?

Beli slez je jedna od retkih biljaka koje su sasvim bezbedne za odojčad. Možete je davati bebama starim tek nekoliko dana. Naime, tek rođene bebe su previše osetljive za korišćenje običnih medicinskih kapi, one i mogu izazvati razne iritacije. Zato mnogi doktori preporučuju ukapanje čaja od belog sleza u nosić.

Ovaj napitak je prilično blag, neće izazvati bilo kakve iritacije kod vaših mališana ukoliko su sasvim zdravi. Naravno, pre korišćenja posavetujte se sa pedijatrom.

Bebama se često u toku noći zapuši nosić ili dobiju napade kijanja. Nemojte brinuti, ovako nešto je sasvim normalno. Imamo odličan recept koji će pomoći vašoj bebi kod zapušenog nosa i šlajma.

ZA NASTAVAK IDITE NA SLJEDEĆU STRANICU

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.