Bijeli slez liječi kašalj i još mnogo toga…

491

Kada čujete kako neko suvo kašlje, najverovatnije ćete ga posavetovati da popije čaj ili sirup od belog sleza. Lekovitost ove biljke je svima dobro poznata još od davnina. Međutim, beli slez za suvi kašalj definitivno nije jedina njegova upotreba. Nastavite sa čitanjem i detaljno ćemo vam otkriti na koje se sve načine i za koje bolesti on može koristiti.

Najbolji čaj se pravi od korena mlade biljke. Što je on stariji, postaje deblji, tvrđi i sa sve više vlakana. Nakon branja biljke najbolje je što pre oguliti koren kako ga ne bi napale razne gljivice koje uništavaju njegova lekovita dejstva. Posle guljenja ga osušiti, tek nakon toga je spreman za pravljenje čaja.

Lekovitost i zdravstveni benefiti belog sleza

Kao što smo već napomenuli, beli slez se najčešće koristi za suvi kašalj. Takođe, poznat je i kao lek kod upala disajnih organa, tako pored kašlja leči i upalu grla i bronhitis. Istovremeno pomaže pri iskašljavanju šlajma i kod upale pluća. Svoju upotrebu je našao i kod bronhijalne astme, pa čak i kod tuberkuloze koja nije uznepredovala.

Osim toga neretko se nalazi u mešavini čajeva koje se koriste za upale mokraćnih kanala, te se smatra kako i tu može biti lekovit. Između ostalog čaj od belog sleza ubrzava metabolizam, tako je koristan za one koji žele izgubiti kilograme.

Dobar je za varenje i probleme sa gorušicom i kod čira na želudcu. U organizmu se ponaša kao antioksidans, pa je odličan za podizanje imuniteta.

Čak ima i upotrebu u kozmetici: neretko se koristi u kremama za hidrataciju kože. Suvoj koži daje mekoću i sjaj, a istovremeno može otkloniti i bakteriju koja izaziva akne. Sve u svemu, ovo je jedna neverovatna biljka koju morate imati u svojoj kuhinji.

Ono što beli slez čini toliko lekovitim jeste njegova sluz, koja je odlična za sluzokožu. Njena struktura sa lakoćom prijanja uz sluzokožu i time je štiti od raznih iritacija. Ona ima hipoglikemijsko dejstvo i stimuliše fagocitozu (hranjenje ćelija).

Prirodni lek za kašalj i bol u grlu

Sirup od belog sleza je najpopularniji lek za suvi, nadražajni kašalj. Upravo njegova sluz utiče na smanjenje spazma mišića. Ona prijanja uz upaljene mišiće, čime se iritacije koje izazivaju kašalj postepeno smanjuju.

ZA NASTAVAK IDITE NA SLJEDEĆU STRANICU

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.